Handbok i överlevnad för kameleonter
-Att beskriva innifrånperspektivet för utsidan
Vår förmåga att klara av det som dagligen förväntas av oss, krävs av oss eller i bästa fall; önskas av oss är aldrig identiska- varken som människor eller som personer med funktionsnedsättning.
En vanlig förkylning till exempel ger alla; oavsett hur ”vanlig” man är, en liten kognitiv nedsättning. En natts dålig sömn likaså. Något som däremot ger rejäl påverkan kognitivt är förstås stress! Saker som närminne och humör påverkas snabbt.
En gång fann jag sjuksköterskekollega till mig på dåvarande avdelning gråtande i läkemedelsrummet. På frågan vad som hänt svarade denna unga, fullt friska person att gråten berodde på en full övertygelse om begynnande demens! En människa i 25-årsåldern trodde alltså att eftersom närminnet svek så måste det vara demens. Efter ett lugnande samtal hade jag dock fått personen i fråga att inse att det var stressrelaterat och inom kort bytte denna sjuksköterska arbetsplats.
Med en medfödd funktionsnedsättning som är; framför allt kognitiv så behövs många gånger väldigt lite för att vår förmåga att möta omgivningens krav ska vara ett minne blott! När kraven som ställs på oss faktisk överstiger vår förmåga- i den situation vi just då befinner oss i, det är då det blir kaos.
Mer om detta i avsnittet ”om Meltdowns”.
Problemet för oss kameleonter är att det på platser som i skolan eller på jobbet skulle avslöja våra sanna färger direkt vilket leder till att många av oss biter ihop, vi kämpar med allt vi har för att inte tappa kontrollen utan för att fortsätta ”smälta in & verka som alla andra”. En uppgift som i de bästa fallen är enormt krävande. Ingen vill ju att en kollega eller en klasskamrat plötsligt säger:
”Vänta nu- du är ju en reptil!!”....
När kameleonter kommer hem efter en hel dag av att ”smälta in” är det många som faller samman innanför dörren som att någon hällt ut en hink med vatten. Plötsligt finns inget krav som är för litet- ALLT känns oöverstigligt. Utmattningen är fullständig, batteriet slut, bensinen slut; ni förstår eller?
Detta gör dock inte att krav upphör; saker som: ”Häng upp din jacka”, ”Kom och ät” eller ljud från en TV, musik, starkt ljus etc. räcker här för att känslan av att vara värdelös, inte räcka till- någonsin ska ta över och många flickor med autism utvecklar självskadebeteenden, psykosomatiska symptom: kramper, frånvaroattacker, minnesluckor men vanligast gissar jag är panikångest vilket i sin tur sluter cirkeln.
Där pojkar-killar-män är utåtagerande kan många flickor-tjejer-kvinnor bli lika ”inåt-agerande”, alltså straffa sig själva för att de inte räcker till i en värld där inga förutsättningar för det finns alls!
Sabina Holm
23.10.2019 15:11
Ja så bra skrivet, tänk om skolan kunde förstå detta och anpassa efter elevens behov, då skulle mitt barn och många många fler inte behöva vara hemmasittare flera dagar i veckan för att återhämta sig.
Sabina
23.10.2019 16:58
Tack snälla för din kommentar! Jag vill så gärna få komma ut och beskriva mer om varför det blir så här! Dela gärna och träffar du på en skola som behöver kunskap så hänvisa hit. Kram/ Kameleonten
Maria
21.10.2019 08:56
Jättebra beskrivning 👍🏼
Maria
21.10.2019 09:35
Tack snälla du!
/Kram; Kameleonten!
Rigmor
20.10.2019 09:58
Det där med social kontroll, försöka passa in fast man känner sig som en åttakanting i ett runt hål är oerhört engergikrävande. Igenkänningsfaktorn i det du skriver är stor.
Tina
20.10.2019 07:10
Så bra beskrivet!
Tänk om alla skolor, arbetsgivare mfl kunde förstå detta!
Tina
23.10.2019 17:06
Det är det som är min förhoppning, tack! Dela och hänvisa gärna om du hittar någon som behöver få lite föreläsningar! Kram/ kameleonten
Rigmor
23.10.2019 17:02
Stor Kameleontkram!❤️
Senaste kommentaren
28.09 | 08:23
Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!
23.08 | 00:20
Soc maktmissbruk måste stoppas
21.08 | 16:41
Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.
13.08 | 23:11
Ja åtminstone enligt Patientlagen…..