Problemet med det otillförlitliga batteriet

Det är skönt att kunna dra på värmen och sätesvärmare när man åker bil på vintern och det är-10 grader ute! Likaså är AC en livräddare när man ska åka på sommaren och det är +30!

Vissa bilar behöver dock ha lite extra utrustning för att se till att det inte under dessa förhållanden krävs lite hjälp till batteriet för att det ska räcka till att startmotorn ska få bilen att komma igång!

Batterier finns i mycket. Det finns olika sorters batterier och de är olika pålitliga. Vi kan säga att vi människor har ett batteri som gör att energin räcker en hel dag. Jag gillar laddningsbara batterier och har därför sett vissa paralleller.

Normalt sett är batteriet i en bil alltid laddat eftersom det laddas av generatorn när vi har motorn igång. Ju mer vi kör desto större chans att vi lättare kommer igång nästa tur! 

Det här stämmer också med hur fysisk aktivitet hjälper kroppen att ladda hjärnan och hur konditionen förbättras för varje gång vi tränar kroppen.

Detta kan även jämföras med rutiner. En rutin gör det lättare för min hjärna att komma åt den exekutiva funktion som agerar startmotor och gör att den uppgift jag ska lösa faktiskt blir av. Ju fler rutiner på en dag desto längre räcker batteriet så länge det även är aktiviteter som tillför ungefär lika mycket energi som andra kräver...

Jag pratar ofta om en stor svårighet att reglera aktivitetsnivån i allt från tankar till muskelspänning och hur det skapar ett problem med ständiga energimäckage som man ofta inte kan förutse.

Vissa har batterier som drar ut under dagen med ganska jämn takt under normala förhållanden. I skolan drar det mer på batteriet under vissa lektioner och vid lunchtid så behöver de snabbladdas med lunch och lite avbrott från lektioner. Sedan räcker batteriet ganska lagom fram till sängdags då man sätter det på laddning över natten och vaknar morgonen efter med 100% igen. 

Tyvärr är det många som, liksom jag, lever med en annan sorts mobil som dessvärre levereras med ett oerhört otillförlitligt batteri!

För det första finns det ingen garanti för att vi vaknat med 100%! Kanske satte vi den inte på laddning förrän klockan tre på natten, kanske var en sladd som glappade och därför inte laddade så mycket? Det kan bero på en rad olika problem och jag återkommer till det.

Under en vanlig dag t.ex. i skolan behöver vi ha en hel del olika appar igång hjälper oss att göra sådant som andra har inbyggt i själva operativsystemet; appar som då också kräver mer av batterier: en app som hjälper oss att försöka filtrera bort intryck från våra sinnen; ljud, ljus, rörelser, färger, dofter, smaker, och annat som när vi behöver fokusera på något annars stjäl vårt fokus och avbryter det vi gör och som sedan får hjälpa oss hitta fokus igen och styra det tillbaka till det vi skulle göra.

Sedan har vi språkappen som hjälper oss förstå och passa in i det verbala sociala samspel som drar batteri hela tiden! Appen som försöker skicka notifikationer om att vi ska göra saker som att säga ”hej”, ”Hej då!”, ”tack”, ”ursäkta mig” och andra småfraser som vi annars glömmer. Samma app sköter pålagt småprat när en varning dyker upp om att appen märker en något obehag tystnad som tycks bryta mot det vanlig och börjar då säga saker som ”Vilket väder vi har då, eller hur?” eller ”nämen dåså, då säger vi så!”.

Ännu en av språkappens stora krävande funktioner är egenskapen att läsa av icke-verbalt språk. Andras ansiktsuttryck, kroppsspråk, mimik och ögonkontakt. Här blir det inte sällan ungefär som Google translate; helt galet ibland! Ofta går det ganska bra och appen översätter signalerna till ”Nu är det dags att låta någon annan prata” eller ”något saknas; lägg till ett leende och lite ögonkontakt” men ibland kan det också bli: ”Någon säger att du har lagt ner mycket arbete på att fokusera hårt på att göra det där! Tacka och se glad ut!” när någon istället sarkastiskt försökt säga att man borde hunnit med minst fyra saker till under samma tid.

Ännu en app är Kameleontappen som skannar av omgivningen och försöker få oss att ”passa in” så gott det går genom att påminna om saker som hur omgivningen ser ut, klär sig, vilket tonläge och språk man använder och vilka speciella rörelser de omkring gör; de kanske sitter rakt och stiligt och har gaffel och kniv i rätt hand eller så sitter de i myskläder i en ring på golvet och sjunger.

Olika appar krävs vid olika tillfällen och de är alla igång konstant och drar batteri. Alla måste med kort varsel kunna avlösa eller ersätta varandra. 

Utöver dessa behöver vi ta in kunskap, visa att vi kan saker, vi behöver skriva, räkna och tala i lagom mängd och framför allt inte avvika från normen!

Sedan har vi batterisparläget; det som ska spara batteri när vi inte behöver det; som ska reglera åtgång efter behov. Med ett otillförlitligt batteri är det inte alls så att det släcker ner och spar batteri när möjlighet finns! Tvärtom kan det då på eget initiativ dra igång en massa totalt irrelevanta appar; börja googla på saker som huruvida en orm kan bita sig själv eller få för sig att ta reda på när nästa månförmörkelse inträffar! Kanske börjar den med handen att snurra med håret, gunga med en fot eller något annat? Plötsligt kan den känna ett oemotståndligt sug att höra den där låten från 1997 och vill sjunga med!

Tyvärr så är det detta läge som direkt tar över när batteriet i mobilen på kort tid ibland får lägre än 5% batteri. Det kan ligga stadigt på 25% bara för att snabbt sjunka till kritiskt låga nivåer och då slocknar mobilenhet flesta funktioner snabbt och utan varning. Som att du gått ut i -17˚ C med en iPhone!

Det som alltid irriterar mig på är att det aldrig någonsin går att ”förladda” lite extra inför energikrävande aktiviteter. Det finns ingen powebank som man kan ta med sig och koppla dit när en ordentlig laddning behövs. i bästa fall går det att låta den ligga och snabbladda en stund och sedan låta den ladda ordentligt när man kan. 

Det som förvånar mig mest och som är det mest svåra att förklara för andra är att mobilen under vissa omständigheter tycks lyckas med konsten att göra slut; inte bara på dagens laddning utan i värsta fall en hel veckas batteri! Det här sker främst när man gör något som är mycket stimulerande och roligt eller intressant men också väldigt krävande på många sätt. Kanske kräver det att alla appar används samtidigt eller att ovanliga appar installeras och konfigureras för detta tillfälle?

Det här leder i värsta fall till att mobilen blir helt obrukbar i flera dagar upp till veckor!

När jag ignorerar de signaler som min kropp desperat skickar ut om jag har gått på alldeles för höga varv under lång tid så leder det helt enkelt till en utmattning. Om jag lyssnar på kroppen så hör jag att den säger saker som ”Du har ju glömt var du parkerade bilen; det är närminnet som sviktar och en varning!” eller ”När du faller i koma sekunden du kommer hem från jobbet och sedan sover till klockan ringer morgonen efter- fullt påklädd och sminkad: behöver jag verkligen säga mer??” då har jag ännu chansen att inte krocka med någon vägg.

Tyvärr är det ju lättare att inte lyssna när man är för upptagen för t.om. det.... Så jag kanske inte går in i väggar längre men tyvärr händer det att jag snubblar på trösklar och blir liggande lite då och då. 

Inget batteri har evig livslängd tyvärr och med åren märker jag hur mitt batteri blir svårare och svårare att ladda upp det och aldrig blir det numera riktigt 100%. 

Utmattningssyndrom ger ofta kvarstående kognitiva nedsättningar så jag kan bara acceptera att det är så här-

När man lever med ett otillförlitligt batteri.

Om du vill veta mer om hur man gör för att barn eller vuxna som lever med otillförlitliga batterier att spara på krafterna; hör av dig!

Senaste kommentaren

28.09 | 08:23

Din historia är min historia. I princip ordagrant. Är nu 39 år och har äntligen blivit beviljad utredning för autism.
Herregud vad jag fick kämpa !!

23.08 | 00:20

Soc maktmissbruk måste stoppas

21.08 | 16:41

Hon är inte ensam i att ha det så, får hon ha åtkomst till internet? Ihållande tipsa om självhjälpsgruppen i B.A.R.N för placerade barn o unga.

13.08 | 23:11

Ja åtminstone enligt Patientlagen…..

Dela den här sidan